SPOROČILO

 

Datum:   20. 12. 2017

 

ZADEVA: Razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel

 

Spoštovani!

 

Kot veste, si je Slovenija dobra tri leta prizadevala za razglasitev svetovnega dne čebel. Veseli nas, da vam lahko med prvimi povemo, da je bil danes na plenarnem zasedanju Generalne skupščine OZN v New Yorku 20. maj razglašen kot svetovni dan čebel.

 

Projekt, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, je po svetu naletel na široko odprta vrata, saj ima v okviru prizadevanj za zaščito čebel in čebelarstva pomembno mesto pri ozaveščanju javnosti o pomenu čebel in čebeljih pridelkov.

 

Ne samo slovenski čebelarji, ampak celotna Slovenija je ob tem uspehu, dosegla veliko zmago, ki nas za vedno postavlja na svetovni zemljevid.

 

Predsednik ČZS, g. Boštjan Noč je ob tej priliki povedal:

 

»Verjamem, da se vsi strinjamo, da si vsak človek na tem planetu zasluži imeti vsak dan hrano, vsak dan jo moramo pridelati več in vsak dan je več hrane odvisne od opraševalcev, na prvem mestu od medonosnih čebel. Govoriti o zmanjšanju svetovne lakote brez zagotavljanja pogojev za obstoj čebel in drugih opraševalcev, je metanje peska v oči. Zato bo 20. maj ne samo svetovni dan čebel, verjamem, da bo to tudi svetovno gibanje za zeleni planet, gibanje za zagotavljanje hrane vsem po svetu.  Treba je končno preiti od besed k dejanjem, ustaviti podnebne spremembe, za katere je odgovoren človek, zmanjšati uporabo raznoraznih škodljivih FFS, več vlagati v razvoj sonaravnih sredstev za zatiranje raznih škodljivcev in bolezni, ki uničujejo čebele… Opazujmo čebele in jim sledimo, one nas bodo vodile v smer čistega in zdravega okolja – čebelam in ljudem prijaznega. Tega si namreč želimo vsi. Čebelam je treba zagotoviti tako okolje, da bodo lahko preživele in opravljale svoje osnovno poslanstvo – opraševanje!

 

Svetovni dan čebel je torej poleg ozaveščanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev tudi projekt ohranjanja našega planeta. Čebela je pravi kazalnik čistosti okolja, saj prva začuti spremembe v okolju, zato je treba na čebele gledati tudi kot na prave naravne »okoljevarstvenice«. Čas je, da jim prisluhnemo, da jim prisluhnejo predvsem tisti, ki odločajo, tisti, ki vodijo svet …

 

  1. maj bo odslej svetovni praznik čebel in čebelarjev!«

 

Lepo vas pozdravljamo,

 

Čebelarska zveza Slovenije