Apiturizem – Preobrazba bogate slovenske apikulture v edinstveno potovalno izkušnjo

130710_Cebelarstvo_035

Apiturizem je sveža oblika turizma, inovativen pristop k trajnosti in nadvse perspektivna gospodarska dejavnost. Potovalna agencija Aritours iz Maribora izvaja pod okriljem lastne blagovne znamke ApiRoutes api ture, treninge in well-being programe, ki navdihujejo, izobražujejo in bogatijo življenje. Na zelo privlačen in čuten način približujejo Slovenijo kot zdravo destinacijo, kot državo gostoljubnih ljudi, predvsem pa kot domovino odličnih čebelarjev z bogato apikulturo in stoletnimi čebelarskimi praksami, ki so jih razvili naši čebelarji s svojim nežnim čebelarjenjem.

 

Filozofija produkta sloni na upoštevanju naravnih zakonov; delovanje in pomen čebel je možno preslikati na delovanje in pomen človeka in njegovo udejanjanje vrednot, kot so pripadnost, organiziranost, delavnost, spoštovanje, harmonija. Če k temu dodamo še trend potovanja v zelene, eko, k zdravju, well-beingu in zadovoljstvu usmerjene destinacije ter vzpon kreativnega turizma, lahko upravičeno govorimo o celostnem trajnostnem produktu.

cebela slamnik-HOW

»Ustvarjamo novo dimenzijo potovanj, ki prispevajo k višji kakovosti življenja, ljudi izobražujejo in v njih razvijajo visoko stopnjo spoštovanja in odgovornosti do naravnega, kulturnega in družbenega okolja«,
odgovarja na vprašanje o poslanstvu ApiRoutes direktorica potovalne agencije Aritours, Tanja Arih Korošec.

 

Api doživetja vključujejo obiske čebelarjev in predstavitve ter pokušine čebeljih pridelkov, kot so medeni likerji in peneča medica, ki se odlično poda h kozjemu siru s kostanjevim medom, medene čokoladne praline, medenjaki, osvežilni energetski napitki z zelišči in medom, poživljajoči čaji.

 

Na tipični api turi je možno občudovati naše arhitekturno tipične čebelnjake, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje po svetu, si ogledati čebelarske muzeje, se udeležiti predstavitev življenja in delovanja čebel, predavanj o tem, kako s pomočjo čebeljih pridelkov krepiti in ohranjati zdravje, izdelovanja okrasnih predmetov iz čebeljega voska, poslikave panjskih končnic, izdelave in peke izdelkov iz medenega testa. Pomembno, obiskovalci se srečajo tudi z čebeljo aromaterapijo v tipičnem slovenskem čebelnjaku, bio masažo, termoterapijo, medeno kopeljo. Seveda pa ne manjka tudi kulinaričnih presežkov in zabavnega programa ter ogledov naših naravnih in kulturnih biserov.

Transportable hives2

Ponudniki apiturističnih storitev so uvrščeni v shemo certificiranih ponudnikov. Čebelarska zveza Slovenije in ApiRoutes, partnerja v zasnovi apiturizma, namreč kot prva na svetu izvajata certificiranje in podeljujeta certifikate odličnosti tistim ponudnikom, ki dosegajo kriterije odličnosti. V vsem navedenem izkazujeta razlog, zakaj je bil nedavno prav Sloveniji – ApiRoutes podeljen naziv, izziv in odgovornost »Koordinator globalne delovne skupine za apiturizem« v okviru svetovne čebelarske organizacije Apimondia.

 

Apiturizem predstavlja ključni segment zelenega gospodarstva, saj pomembno spodbuja ekonomičnost slovenskega čebelarstva in upošteva načela strategije razvoja trajnostnega turizma. Predstavlja strateški nacionalni produkt, ki je v svoji promociji upravičeno pritegnil SPIRIT Slovenija, Sektor za turizem, Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za zunanje zadeve, zagotovo pa bo v prihodnje prepoznalo priložnost za povezovanje v razvoju in trženju te inovativne veje turizma še precej več partnerjev tako v javnem kot zasebnem sektorju.

 

ApiRoutes je blagovna znamka, ki jo razvijata in tržita Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) in potovalna agencija Aritours. ČZS je kot ena izmed najbolje organiziranih nacionalnih čebelarskih zvez v svetu izjemno spoštovana in priznana, še posebej po tem, da naši čebelarji čebelarijo »z dušo«, da so naši čebelji pridelki naravni, da ohranjamo in varujemo našo avtohtono kranjsko sivko kot eno od najbolj zaželenih vrst čebel na svetu. Aritours pa na drugi strani s svojim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami na področju oblikovanja turističnih produktov, izvedbe in trženja potovanj omogoča, da naravne in kulturne danosti Slovenije, čebelarsko tradicijo in željo po potovanjih v zelene, zdrave in prijazne države občutimo kot novo potovalno izkušnjo, kot čebelarsko doživetje.

 

 

Top