Čebelarski muzej v baročni graščini v starem delu Radovljice predstavlja bogato tradicijo slovenskega čebelarstva, ki je v 18. in 19. stoletju pomenilo pomembno kmetijsko panogo.

Tehniški del muzeja prikazuje najbolj tipična čebelja prebivališča in čebelarsko orodje, biološka soba življenje in delo naše avtohtone čebele kranjske sivke, likovni del pa fenomen slovenske ljudske kulture – poslikane panjske končnice. Med njimi je na ogled tudi najstarejša do zdaj ohranjena poslikana panjska končnica, ki izvira iz leta 1758. Od spomladi do jeseni se v muzeju nahaja opazovalni panj z živimi čebelami, kjer lahko od blizu opazujete živahno dogajanje v panju. V otroškem kotičku pa lahko najmlajši porišejo svojo panjsko končnico.

Muzej po predhodnem dogovoru nudi brezplačna vodstva za skupine nad 10 oseb. Poleg tega so na voljo tudi različne delavnice, med katerimi je najbolj priljubljena delavnica zvijanja svečk iz čebeljega voska.


V Čebelarskem muzeju v Radovljici je na ogled razstava o Antonu Janši

Od maja je v Čebelarskem muzeju v Radovljici na ogled razstava Anton Janša v luči 20. maja, svetovnega dneva čebel. Razstavo je odprl minister za kulturo RS Anton Peršak, v kulturnem programu so nastopili še duet Ajda Azocar (violina) in Marko Stajnko (klavir) ter Gledališka skupina Julke Dolžan iz Kulturnega društva France Prešeren Žirovnica-Breznica.

Razstava ima namen predstaviti delo Antona Janše, ki se je rodil 20. maja 1734 na Breznici.

Na dan njegovega rojstnega dne se bo po triletnem prizadevanju slovenskih čebelarjev in vlade RS za razglasitev svetovnega dneva čebel v OZN, od letos naprej obeleževal ta praznik in na ta način opozarjal na ogroženost čebel.

Razstavo je Čebelarski muzej pripravil v sodelovanju z akademsko slikarko Andrejko Čufer, ki je narisala ilustracije za otroško slikanico Anton Janša, čebelar po srcu. Razstava ilustracij je prav tako na ogled v Čebelarskem muzeju, na recepciji muzeja pa je slikanica naprodaj v slovenskem in angleškem jeziku.

Na razstavi je posebna pozornost posvečena vitrini z Janševimi knjigami in njegovimi prevodi oz. ponatisi, ohranjenimi v Sloveniji, spominskim predmetom, ki so se ohranili v Čebelarskem muzeju in promociji svetovnega dneva čebel med letoma 2014 in 2017.

V zadnjem delu razstave je na ogled film, obiskovalcem pa je na voljo tudi ustvarjalni kotiček. Obiskovalci se ustavijo na petih točkah, katere jih pripeljejo do konca ustvarjalnega kroga. Na prvi postaji si porišejo svojo panjsko končnico. Na naslednji postaji jo nalepijo na panj. Nato si na ramena oprtajo krošnjo in se z njo sprehodijo do zelenega travnika – stene. Tam so povabljeni, da se fotografirajo kot pravi čebelarji, fotografijo pa objavijo na družabnih omrežjih in označijo s ključniki #antonjanša, #čebelarskimuzej ali #museumofapiculture.

Razstava bo na ogled do 28. februarja 2019. Tudi vas vabimo, da si jo ogledate!

PONUDBA:

  • Ogled muzeja (otroci 2 €, odrasli 3 €, družine 7 €)
  • Delavnica zvijanja svečk (2 € na osebo)
  • Voden ogled muzeja: (skupine nad 10 obiskovalcev BREZPLAČNO, skupine pod 10 obiskovalcev DOPLAČILO: 10 € za slovensko vodstvo, 15 € za vodstvo v tujem jeziku).

Čebelarski muzej Radovljica 
Linhartov trg 1
SI- 4240 Radovljica
GSM: +0386 (0)4 53 20 520
E: mro@mro.si
S: www.mro.si
FB: https://www.facebook.com/muzejiradovljiskeobcine/

Pošlji povpraševanje

Ne odlašajte in si zagotovite termin še preden vas prehitijo drugi obiskovalci in preživite nepozabne trenutke v svetu čebel in njihovih izdelkov.

Povpraševanje

Top