Pomen certificiranja

Certifikat odličnosti (Certificiranje ponudnikov apiturizma)

Eden od trendov zelenega turizma je tudi označevanje počitnic in potovanj. Ljudje prisegajo na oznake lokalno pridelano, bio, eko, organsko, zdravo. Tovrstnim oznakam smo priča tudi v Sloveniji – vendar apliciranim na apiturizem. Holistični pristop k odgovornemu turizmu označuje doživetja glede na njihove vplive na okolje, kulturo in družbo.

 

Slovenija je prva in trenutno edina država, ki uvaja certificiranje ponudnikov apiturizma.

Certifikati odličnosti zagotavljajo nadzor nad ponudbo in kakovostjo storitev ter spodbujajo konkurenčnost. Prva presoja je potekala v letu 2013. V letu 2017 imamo skupaj že 39 certificiranih ponudnikov. Ob certificiranju presojamo specializiranost in usmerjenost dejavnosti različnih ponudnikov, npr. kmetij, muzejev, prodajaln, in izpolnjevanje meril za pridobitev certifikata dobrega ali odličnega ponudnika apiturizma.
Ena, dve ali tri čebelice označujejo zadovoljevanje osnovnih pogojev, urejenosti objektov ponudnika in okolice, ekološko ali biodinamično čebelarjenje, sposobnost privlačne predstavitve dejavnosti in produktov, inovativnost embalaže, sposobnost ustvariti Api doživetje, elementi presenečenja…

Potem so tukaj ponudbe ustvarjalnih delavnic: peka medenjakov, izdelava svečk, poslikava panjskih končnic, kulinarične delavnice, strokovna predavanja in izobraževanja, zaščitne obleke za obiskovalce, prva pomoč, animacijski program, glasba, multivizija, fotogalerija, masaža, komora, kjer se lahko vonja aromo čebeljih pridelkov …, kozmetika, darilni program, muzej, vodenje, nasad medovitih rastlin, zelišč, učna čebelarska pot, inovativnost produktov… in ostala ponudba.

Certificiranje je nadvse pomemben element razvoja čebelarske turistične ponudbe, saj vpliva tako na povečanje kakovosti kot tudi na večjo konkurenčnost. Apiturizem daje priložnosti za nadgradnjo že obstoječih čebelarstev, mladim in vsem, ki jih navdušujejo čebele pa priložnost za začetek samostojne poti ali dodaten zaslužek.

Temelj uspešnega razvoja apiturizma je povezovanje čebelarstev, ponudnikov turističnih proizvodov, turističnih društev, lokalnih skupnosti in države ter partnerski nastop pri oblikovanju ponudbe, njenem umeščanju in trženju.

Apiturizem podpirajo tudi Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Direktorat za turizem in internacionalizacijo, SPIRIT Slovenija, Sektor za turizem in Ministrstvo za zunanje zadeve.

Več o pogojih za pristop k certificiranju lahko dobite pri gospodu Matej Mandelj, tajniku ČZS na naslovu matej.mandelj@czs.si

 

 

Top