DESTINACIJA PRIJETNO DOMAČE – IVANČNA GORICA

Destinacija Prijetno domače – Ivančna Gorica leži na polovici poti med Ljubljano in Novim mestom, na izrazitem prehodu iz Ljubljanske kotline v Dolenjsko podolje, ki je še posebej viden med Grosupljem in Višnjo Goro.

 

Družina Rotschütz

Območje občine Ivančna Gorica je nekoč spadala v deželo Kranjsko, od koder tudi izhaja ime za kranjsko čebelo. Na tem območju je v 19. stoletju aktivno delovala čebelarska družina Rotschütz, ki je zaslužna za današnjo prepoznavnost, ugled in razširjenost kranjske čebele v svetu. Emil Rotschütz, ki je prebival in deloval na gradu Podsmreka pri Višnji Gori, je veljal za enega najpomembnejših evropskih čebelarskih strokovnjakov svojega časa. Bil je čebelar, izjemen trgovec in izobraženec, ki je še posebej zaslužen za prepoznavnost in razširjenost naše kranjske sivke. Številni čebelarji pri nas in po svetu so sledili njegovim naukom. S svojim delom in neposrednim širjenjem je dvignil prepoznavnost in ugled kranjske čebele in slovenskega čebelarstva.

 

Zavod Prijetno domače

Zavod Prijetno domače se ukvarja z izvajanjem programov in projektov na področju kulture, turizma, promocije in informiranja, hkrati pa upravlja Jurčičevo domačijo na Muljavi. Posveča se tudi povezovanju turističnih in čebelarskih ponudnikov na območju destinacije, projektu Hiša kranjske čebele ter nadgradnji vsebin na celotni destinaciji.

 

Hiša kranjske čebele

Občina Ivančna Gorica je v sodelovanju z ČZS v zgodbi o družini Rotschütz videla edinstveno priložnost ohranjanja in oživitve dediščine. Tako je v Višnji Gori pričela je s projektom, ki zajema prenovo nekdanje šole, starega mestnega jedra Višnje Gore in vzpostavitev številnih vsebin povezanih s kranjsko čebelo. V sami stavbi bo vzpostavljen muzej o kranjski čebeli, inovativen čebelji hostel z zanimivimi prenočišči, turistično informacijska točka, recepcija in kavarna.

Muzej kranjske čebele bo tako na sodoben način ozaveščal in izobraževal o kranjski sivki, hkrati pa s svojimi vsebinami predstavljal tudi stično točko med čebelo in turizmom.

 

Obeležje kranjske čebele in učni čebelnjak z medovitim vrtom

V Višnji Gori so leta 2018 ob prvem svetovnem dnevu čebel razkrili spominsko Obeležje kranjski čebeli, ki ga je postavila Občina Ivančna Gorica skupaj z ČZS. Interaktivno obeležje je postavljeno ob Hiši kranjske čebele.

V neposredni bližini Hiše kranjske čebele ste vabljeni k ogledu čebelnjaka kranjske čebele z urejenim parkom medovitih rastlin in čudovitimi panjskimi končnicami poslikanimi z motivi Jurčičevega dela Kozlovska sodba v Višnji Gori, delo učencev OŠ Stična. Čebelnjak služi predvsem v izobraževalne namene.

 

Čebelarsko društvo Stična ter Čebelarsko društvo Krka in Zagradec

Čebelarska dejavnost je na območju destinacije Prijetno domače – Ivančna Gorica stara že stoletja, saj so s čebelarjenjem pričeli že v Cistercijanskem samostanu Stična. Čebelarski društvi povezujeta med seboj čebelarje s celotnega območja. Obe društvi imata postavljen tudi učni čebelnjak in s tem skrbita za vzgojo in ozaveščanje najmlajših o čebelah. Prvega si lahko ogledate na Krki (v bližini šole in turistično-informacijske točke), drugega pa v bližini osnovne šole v Ivančni Gorici.

 

Čebelarstvo Rogelj

Čebelar Rogelj ima svoje čebelarsko posestvo na Osredku nad Stično, kjer stojita dva prečudovita čebelnjaka in ostala lesena poslopja z majhnimi lesenimi detajli, ki dajejo čebelarskemu posestvu unikaten značaj. Že lega posestva je na izredno lepi razgledni lokaciji, odmaknjena od vsakdanjega vrveža, dodatno čarobnost pa mu dodajajo še okoliška sončnična polja. Čudovite poslikave, zasaditve medovitih rastlin in zanimive posebnosti nudijo resnično izjemno doživetje čebel v prekrasni naravi.

Ponudba

DOŽIVETJA:

  • voden ogled učnega čebelnjaka v Višnji Gori, na Krki in v Ivančni Gorici,
  • ogled urejenih vrtov medovitih rastlin,
  • ogled Obeležja kranjske čebele,
  • nakup čebeljih pridelkov in izdelkov pri posameznemu čebelarju na domu,
  • nakup čebelarskih spominkov ČD Krka in Zagradec,
  • informiranje o ostali turistični ponudbi na destinaciji Prijetno domače – Ivančna Gorica v TIC Ivančna Gorica,
  • po dogovoru organiziramo prenočitev in ostale aktivnosti na destinaciji,
  • Čebelarstvo Rogelj: ogled čebelarskega posestva Rogelj, vdihovanje zraka iz čebeljih panjev, nakup čebeljih pridelkov, možnost nočitve.

Kontakt

Zavod Prijetno domače (TIC Ivančna Gorica),
Sokolska ulica 8,
Ivančna Gorica
Tel: +0386 (0)1 781 21 28
E info@prijetnodomace.si
S www.prijetnodomace.si
FB Turizem Ivančna Gorica
@visit_ivancnagorica

 

ČD Stična
Tel: +0386 (0)40 857 003
E info@cd-sticna.si
S http://www.cd-sticna.si/

 

ČD Krka in Zagradec
Tel +0386 (0)30 996 007
E drustvo@cdkrkazagradec.si
S http://cdkrkazagradec.si/

 

Čebelarstvo Rogelj
Osredek nad Stično
Tel +0386 (0)41 633 357

Pošlji povpraševanje

Ne odlašajte in si zagotovite termin še preden vas prehitijo drugi obiskovalci in preživite nepozabne trenutke v svetu čebel in njihovih izdelkov.

Povpraševanje

ČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE
BRDO 81225 LUKOVICA
Tajnica Čebelarske zveze Slovenije:

+386 1 72 96 102, +386 41 370 409
barbara.dimc@czs.si

Urednik revije Slovenski čebelar:

+386 1 72 96 114, +386 51 637 204
marko.borko@czs.si

Poslovna sekretarka Čebelarske zveze Slovenije:

+386 1 72 96 100, +386 41 337 854
ines.zunic@czs.si

Čebelarska knjižnica Janeza Goličnika:

+386 1 72 96 111 (vsak delovni četrtek med 13. in 17. uro)
cebelarskaknjiznica@czs.si

Tanja Arih Korošec, Aritours

+386 2 22 98 360
info@apiroutes.com

Darja Šolar, predsednica Sekcije za apiturizem

+386 40 759 357
darja.solar@gmail.com

Top