Družinsko čebelarstvo Tomše

S čebelarstvom sem se srečal že v rani mladosti. Še kot otrok (od šestega leta starosti) sem s stricem obiskoval njegove čebele. Sprva sem bil verjetno bolj v breme oz. v napoto, kasneje pa tudi v pomoč. Leta 1985 mi je ob prejemu zakramenta sv. birme podaril prve tri čebelje družine. Na svoje sem pričel čebelariti v podarjenih starih treh AŽ panjih, ki jih je pripeljal sorodnik iz mariborskega Pohorja.

Moje čebelarstvo je pričelo rasti šele okoli leta 2000. Najprej sem povečal število čebeljih družin najprej na deset in postopoma še na več. Sedaj ob pomoči svoje družine čebelarim s približno 110 gospodarnimi in približno 30 rezervnimi družinami. Pri nas vsak družinski član naše sedem članske družine, na svoj način prispeva svoj delež k našemu čebelarstvu.

Čebelarimo v glavnem z deset satnimi AŽ panji, ki so nameščeni na prevoznih enotah. Imamo pa tudi 26 nakladnih panjev tipa GJ. Čebele so večino leta na »domači« lokaciji sredi Gorjancev. Del jih prepeljemo le na akacijevo pašo na Bizeljsko.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Tudi ajdov med

Našim strankam lahko tako ponudimo cvetlični, akacijev, kostanjev ter v zadnjem času ajdov med, odvisno od samega leta. V stalni ponudbi imamo tudi cvetni prah osmukanec, ki ga v odvisnosti od vremenskih razmer pridobivamo od maja do septembra. Prav tako pridelujemo tudi čebelji vosek.
Če imamo srečo je pričetek našega čebelarskega leta podprt z dobro pašo na divji češnji, ki pomaga k dobremu spomladanskemu razvoju čebel. Mojo domačo vas Globočice namreč obkrožajo bogati gozdovi. Ti imajo poglavitno vlogo tudi pri naši glavni paši, ki je na pravem kostanju.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Sredi vinorodnih gričev

 

 

Vinogradništvo in čebelarjenje

Ker se nahajamo v vinorodnem okolišu Dolenjska in imamo v svoji posesti tudi manjši vinograd (približno 750 trt), bi radi ti dve svoji ljubezni, tako do čebel kot do vinske trte povezali in ju združili v enotno ponudbo. Ob vinogradu imamo postavljen tudi posodobljen vinski hram oz. vinsko klet ter v neposredni bližini manjše stojišče čebel hkrati z opazovalnim panjem. Lahko poskrbimo za postrežbo skupine v velikosti približno 40 ljudi.

Gostom zraven svojega čebelarstva nudimo še ogled svoje okolice s predstavitvijo starih lesenih vinskih hramov, ogledom starodavne cerkve sv. Petra, ki je zavetnik naših vinogradov, ogledom vodnega izvira iz katerega je bil v rimskih časih napeljan več kilometrski vodovod do takratnega mesta Neviodunum (vas Drnovo). Seveda pa je velikega pomena tudi okolica, v kateri čebelarimo, to so naši lepi gozdovi in pašniki.

 

V neposredni bližini Term Čatež

V bližini naše vasi se v oddaljenosti približno 6 kilometrov nahaja tudi velik turistični ponudnik, to so Terme Čatež, organiziramo lahko tudi pohod na Sv. Vid, od koder seže pogled na Brežice in okolico, pa tudi širše. Tudi oddaljenost Brežic je 8 km, kjer si lahko ogledate staro mestno jedro, grad Brežice in še veliko drugih znamenitosti.

Ponudba

DOŽIVETJA:

• čebelji izdelki in pridelki
• ogled čebelarstva
• ogled okolice
• pogostitev v vinskem hramu

Št. oseb: 40-45 oseb
Nastanitev: mogoča za manjšo skupino

Kontakt

Tomše Jože
Globočice 5
8262 Krška vas
GSM: +0386 (0)51 366 071
Tel: +0386 (0)7 49 64 023
E: mateja.tomse@amis.net

Pošlji povpraševanje

Ne odlašajte in si zagotovite termin še preden vas prehitijo drugi obiskovalci in preživite nepozabne trenutke v svetu čebel in njihovih izdelkov.

Povpraševanje

Top