Boštjan Noč

Boštjan Noč

Slovenci čebelarimo z dušo

Slovenci smo narod čebelarjev, to se namreč čuti na vsakem koraku. Slovenci namreč dobro poznamo našo kranjsko čebelo, njeno vlogo v naravi in cenimo čebelje pridelke slovenskih čebelarjev.

Slovensko čebelarstvo je v mnogo čem posebno. Imamo našo kranjsko čebelo, katere izvorna dežela je Slovenija, imamo »svojevrsten« AŽ panj, imamo čebelnjake, imamo panjske končnice, pečemo medenjake, izdelujemo izdelke iz lecta … vsega tega drugje enostavno ni. Kar pa je še najbolj pomembno, slovenski čebelarji čebelarimo z »dušo«, nam Slovencem je enostavno čebelarstvo nekaj VEČ.

Slovenski čebelarji slovimo po svetu po svoji gostoljubnosti in odprtosti. Čebelarji z veseljem pokažemo naša urejena čebelarstva, postrežemo s čebeljimi pridelki in se pogovorimo o čebelarstvu nasploh. In prav zaradi vsega naštetega v zadnjem času razvijamo čebelarski turizem, saj želimo svojo dejavnost predstaviti tako kolegom čebelarjem iz Slovenije in tujine kot tudi ostali domači in tuji javnosti.

Zakoni, ki veljajo v čebeljih družinah, so lahko zgled za vse nas. Spoštovanje, pripadnost, odgovornost do lastnih in skupnih nalog, so temelji za njihovo preživetje. In so temelji za preživetje narave. Prej ko bomo to spoznali tudi ljudje, večja je možnost, da rešimo ta naš svet.

Spoštovane in spoštovani, obisk čebelarskega turizma Vas bo popeljal v svet nepozabnih doživetij!

Boštjan Noč, Predsednik Čebelarske zveze Slovenije

Blaž Ambrožič

Pomen čebelarskega turizma

Pomen čebelarskega turizma lahko razdelimo na več sklopov. Najpomembnejši je seveda, da s svojo ponudbo v kar največji možni meri informira in seznanja vse obiskovalce o pomenu čebel za naravo in posledično tudi za preživetje človeštva.

Veliko obiskovalcev iz tujine, predvsem iz Amerike, se z vprašanjem ” Ali pri vas čebele tudi umirajo” že počasi zaveda pomena čebel. Čebelarski turizem tako predstavlja najlažji praktični način seznanjanja. Tu se obiskovalec popolnoma približa čebeli, čebelji družini in spozna vse njene skrivnosti in sposobnosti. Prav tako se nauči, kako prepoznati prave čebelje pridelke in predvsem, za kaj in kako se pravilno uporabljajo.

“Če bi bila država, naša in vaša, tako organizirana, kot čebelja družina, ne bi poznali recesije in revščine.”

Blaž Ambrožič, predsednik Sekcije za čebelarski turizem v Sloveniji

 

Anton Tomec

Grem v moj stari čebeljnak …

Vsi, ki so nam ljube čebele, med in vse, kar se vrti okoli njih, imamo svojo neuradno himno. Slakovo pesem Stari čebelar, ki mi odzvanja v srcu zmeraj, ko se pogovarjam s kakšnim našim čebelarjem. Z vso ljubeznijo se posvečajo kranjski sivki, ohranjajo tradicijo in obenem pogumno stopajo v  korak s časom. Nekaj deset jih je že, ki se niso ustrašili izziva, ampak so se pogumno odločili za certificiranje svojih ponudb in storitev na področju  apiturizma. Naj si gre za ležanje na panjih, izdelovanje izdelkov iz čebeljega voska, peko medenjakov ali pa klepet ob medici … naši čebelarji se vam  bodo posvetili z ljubeznijo in znanjem. Obiščite jih, ne bo vam žal!

Anton Tomec – podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije – ČZS

 

Tanja Arih Korošec

Tanja Arih Korošec

Slovenija dežela stoletnih čebelarskih praks

Apiturizem je sveža oblika turizma, inovativen pristop k trajnosti in nadvse perspektivna gospodarska dejavnost. Pod okriljem blagovne znamke ApiRoutes razvijamo produkte, ki navdihujejo, izobražujejo in bogatijo življenje. Api potovanja na zelo privlačen in čuten način približujejo Slovenijo kot zdravo destinacijo, kot državo gostoljubnih ljudi, predvsem pa kot domovino odličnih čebelarjev z bogato apikulturo in stoletnimi čebelarskimi praksami, ki so jih razvili naši čebelarji svojim nežnim čebelarjenjem. Filozofija produkta sloni na upoštevanju naravnih zakonov; delovanje in pomen čebel je možno preslikati na delovanje in pomen človeka in njegovo udejanjanje vrednot kot so pripadnost, organiziranost, delavnost, spoštovanje, harmonija. Če k temu dodamo še trend potovanja v zelene, k eko, zdravju, well-beingu in zadovoljstvu usmerjene destinacije, lahko upravičeno govorimo o celostnem trajnostnem produktu. »Ustvarjamo novo dimenzijo potovanj, ki prispevajo k višji kakovosti življenja, ljudi izobražujejo in v njih razvijajo visoko stopnjo spoštovanja in odgovornosti do naravnega, kulturnega in družbenega okolja«.

Tanja Arih Korošec, direktorica potovalne agencije Aritours, ApiRoutes

Top