Zavod za turizem in kulturo Žirovnica

Izlet v zibelki slovenskega čebelarstva in kulture

Izlet bomo začeli v Čopovi rojstni hiši v Žirovnici, kjer vam bomo za dobrodošlico postregli z domačim kruhom in medom. Pokazali vam bomo najbolj zanimive kotičke hiše in vam predstavili kulturno zgodovino desetih vasi pod Stolom. Sledila bo pokušina medice, medenega likerja in izjemne medene pijače – peneče medice.
Opremili vas bomo s popotno culo z domačim kruhom in klobaso z zaseko, da si boste lahko »privezali dušo« med popotovanjem.

 

Zavod za turizem Žirovnica

Ogled panjskih končnic na Janševem čebelnjaku. Foto: Miran Dolar

 

Na pot se bomo podali z lojtrnikom, vozom s posebnim lestvenim nastavkom, ki so ga uporabljali za prevoz trave, sena, listja, pridelkov in tudi za prevoz ljudi. Srečanje z naravno in kulturno dediščino naših vasi bo tako bolj pristno in doživeto kot ob pogledu skozi okno avtobusa.

 

Bogata dediščina čebelarja Antona Janše
Anton Janša, znameniti čebelar, je čebelarsko pot pričel na rodni Breznici. Ob domačem čebelnjaku je Janša pred skoraj 300 leti pričel nabirati svoje bogato znanje o čebelah. Zaslovel je po vseh deželah Avstro-Ogrske in postal prvi učitelj čebelarstva na Dunaju. Več o začetniku modernega čebelarstva boste izvedeli ob vodenem ogledu rekonstruiranega Janševega čebelnjaka in panjskih končnic.
V nadaljevanju si bomo ogledali eno izmed muzejskih hiš na Poti kulturne dediščine (rojstno hišo pisatelja Franca Saleškega Finžgarja, pisatelja in dramatika Janeza Jalna ali rojstno hišo največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna). Vse tri rojstne hiše slovenskih književnikov, danes preurejena v muzeje, se nahajajo v pristnem vaškem okolju. V hišah so urejene stalne zbirke povezane z življenjem in delom znanih mož.

 

Čaka vas pristna domača hrana

Za kosilo vam bomo postregli z obaro – ajmohtom, ki je bil prva jed, ki so jo nekoč postregli pri porokah in žganci, ki so tipična kmečka jed, značilna za Slovenijo.
Ves čas vašega obiska bo z vami lokalni turistični vodnik.

 

Izjave naših strank:

Hvala za organizacijo prijetne ekskurzije. Vodnica je bila enkratna.
Jože Uršič, predsednik ČD Podčetrtek

 

Za nami je prekrasna sobota, obsijana s soncem in dobro voljo. Punce so bile navdušene. Iskrena hvala vodniku. Z eno besedo lahko rečem samo čudovito.
Tatjana Justin

Ponudba

DOŽIVETJA:

• Medeni zajtrk
• Pokušina medenih pijač
• Ogled čebelnjaka Antona Janše
• Domača hrana
• Ogled kulturne dediščine
• Vodenje lokalnega turističnega vodnika

Št. oseb: do 50 oseb v primeru prevoza z lojtnikom do največ 40 oseb.
Nastanitev: Nastanitev je možna pri ponudnikih privatnih namestitev.

Kontakt

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica
Žirovnica 14,
4274 Žirovnica
Tel: +0386 (0)4 580 15 03
E: info@zirovnica.eu
E: www.zirovnica.eu

Pošlji povpraševanje

Ne odlašajte in si zagotovite termin še preden vas prehitijo drugi obiskovalci in preživite nepozabne trenutke v svetu čebel in njihovih izdelkov.

Povpraševanje

Top